1 Aralık 2014 Pazartesi

İstanbul'un Tarihi Pırlantası;Çırağan Sarayı ve Oteli



Çırağan Otel Odalarından Saray kısmının ve manzaranın görüntüsü
İstanbul'un lüks otellerinden biri ve en başta geleni ; Çırağan Palace Kempsinki Oteli ; Saray kısmı ve Otel kısmı olarak ikiye ayrılıyor.Yeni ile eskiyi harmanlayıp ihtişamlı ve kullanışlı bir ambiyans ile yansıtmayı başarmışlar.




Çırağan'da sadece bir kahve içmek istedik ve böyle şölen havasında bir sunumla karşılaştık.
Saray kısmının ihtişamlı yapısı gözlerimizi kamaştırıyor.

Örneğin; otel kısmı ile saray kısmı ile birleşen bir yol yapmışlar duvarlarında bulunan tablolar da sarayın yapılışı,günümüze gelişi,kimlerin kaldığı vs gibi detaylar eşiliğinde sarayın eski sütunlarının da olduğu yoldan yürüyerek geçiyoruz.


Otelden Saray kısmına geçiş bölümü eski sutünların ve Saray'ın tarihçesinin yer aldığı tablolarla süslenmiş.
Otel bölümünü de oldukça kullanışlı yapmışlar (E )şeklinde tasarlanmış mimari yapısı ile neredeyse odaların büyük bir çoğunluğu manzaraya hakim konumda dizayn edilmiş.
Yangın çıkışından otelin E şeklindeki mimarisinde denize uzanan odaların görüntüsü 

 Grand Deluxe odaları 180 derece boğaz manzaralı tam olarak otelin havuzuna bakarken sol kısmı boğazı,sağ kısmıda kızkulesini görebilecek derinlikle bir manzaraya sahip.


Grand Deluxe Room'dan manzara 
Grand Deluxe Manzaralı oda tam olarak 180 derece tabir edilen boğaz,kızkulesi manzarasına sahip.

Boğaz Manzaralı Restoranları daha çok Türk,Osmanlı mutfağı üzerine ;Tuğra Restaurant & LoungeGazebo LoungeLaledan Restaurant ve Bosphorus Grill

Özellikle Laledean Otel'de uzun yıllardır sunulan klasikleşmiş Pazar bruncları harika oluyor.

Laledan Restoran'a giriş


Laleden bar konsepti


Laleden tatlı büfesi

Çırağan Bar ve Le Fumoir, akşam yemeklerinden önce veya sonra dinlenme amaçlı iyi bir alternatif olabilir.

Le Fumoir otel ziyaretçilerinin dinlenme bölümü olarak düşünebilirsiniz burada nargile içilebiliyor ve herkesin kendine ait içki dolapları var isteyen anahtarıyla birlikte içkisini burada saklayıp dinlenmeye geldiğinde açıp içebiliyor.

Birazda en sevdiğim bölüme gelelim, bu bölüme geçmek için oldukça sabırsızlandığımı söyleyebilirim; Saray'ın tarihi geçmişi...
Hepimiz genelde Çırağan Sarayını ihtişamlı düğünleriyle anımsarız fakat oldukça geniş tarihi sahnelere konu olmuş ve hikayeleri olan Sarayın XVI yüzyılına dayanan bir geçmişi var.

Lale devrinde burada düzenlenen meşale şenlikleri nedeniyle Farsça'da ışık (kandil) anlamına gelen Çırağan Caddesi ismini almıştır daha sonra Saray'a Çırağan denilmiştir.III.Ahmet döneminde, Lale Devri Sadrazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan için inşa ettirilen ilk yalı olmuştur.
Burada vaybe diyerek Fatma Sultanı merak ediyorum uğruna Saray yaptırılan kadın nasıl biridir diye neyse ki merakımı gideren bir portresini yapmışlar .

Meşhur Fatma Sultan Tablosu

Ne yazıkki; Sarayda talihsiz akibetler de yaşanmış Farsça'dan ismini alan Çırağan 20 Ocak 1910'da adeta bir çıra gibi yanarak içindeki değerli eşyalarıyla birlikte yok oluyor, daha sonra Sultan Abdülaziz tarafından 27 Eylül 1871'de restorasyon işlemleri başlıyor.Hiçbir masraftan kaçınılmadan yeni bina inşa ediliyor.Saray ile ilgili geniş tarihi bilgilere ulaşmak için Çırağan Sarayının Bloğuna göz atabilirsiniz.



Bu kısım sarayın hiç bozulmamış olan hamam bölümü genelde kapalı olan alan özel olarak bize açılıyor ve gezme fırsatı buluyoruz yine bir tarihi keşifte buluyorum kendimi buradan kimler geldi kimler geçti.Otelin bu kısmı özel partiler ve kına geceleri için kullanılabiliyormuş.
Çırağan ziyaretimde beni oldukça hoş karşılayan ve elinden geldiğince odalardan,salonlara,otelden,saraya kadar her bölümü ayrı ayrı gezdiren Emre Özcan Bey'e buradan çok teşekkürlerimi iletiyorum.

Adres;Çırağan Sarayı


Çırağan Cd No:32, 34349 Beşiktaş/İstanbul

(0212) 326 4646


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder