24 Kasım 2014 Pazartesi

Lezzetlerin büyülü dansı; Akdeniz Hatay Sofrası

Resim yazısı ekle
30.yılını kutlayan Akdeniz Hatay Sofrası Blogger & Guru etkinliği kapsamında Hatay lezzetlerini tatma imkanı yakaladık.

''Hatay'a gelmeyen Hatay'a düşer '' sloganlarını yemek yedikten sonra tamamiyle anlıyorsunuz işte bende dün akşam  Hatay'a düştüm öyle böyle değil yalnız fena düştüm.Bir insan henüz gitmediği bir şehre ve lezzetlerine aşık olur mu? olurmuş:)

Önce kısaca Hatay'dan bahsetmek isterim;

Hatay; Her kültürden ve dinden insanın bir arada huzurluca ahenk içinde yaşadığı, kültürel çeşitliği olan ''Medeniyetler Şehri'dir'' Hristiyan,Musevi,Yahudi,Alevi,Sunni,Arap,Türk,Ermeni,Süryanilerin bir arada yaşadığı şehir bu etnik toplumların karışımını yöresel yemeklerine bir görsel şölen gibi yansıtmayı başarmış.Henüz ziyaret etme fırsatım olmasa da bu özellikleri nedeniyle uzaktan sevdiğim Barış şehridir.

Akdeniz Hatay Sofrası; Hatay ile tamamen özdeşleşmiş mekanın işletmecisi aynı zamanda sahibi olan Barış Deveci ayda birkaç kez mutlaka Hatay'a gidip yeni çıkan ürünleri toparlayıp İstanbul'a getiriyor.
Yemekten ve yedirmekten asla çekinmeyen, iyi, enerji dolu biri, biz yemekleri yerken hem yemekleri anlatıp,hem de tabaklarımıza tek tek ikramda bulunuyor ,bu tavırları kalplerimizi fethediyor.

Restoran artan yemeklerle ilgili bir kampanya başlatmış yemeklerini israf etmeden tabağındakileri bitirenlere özel indirim uyguluyorlar oldukça düşünceli bir uygulama olmuş.

Hani çok aç insanlara ''gözün doysun '' derler ya Hatay Sofrası'da kültürlerin, lezzetlerle harmanlandığı, yılların uzun dokunuşları ile tat bulmuş yöresel lezzetleri, tadlarını yitirmeden bugünlere ulaştırırken,aynı zamanda görsel şölen sunarak gözümüzü de doyurmayı başarıyor.

Hatay Bakkalı;Hatay'dan özel olarak getirilen ürünlerinin satışını yaptıkları market hemen üst katın çıkışında bulunuyor.

Masamıza geçer geçmez.Nar ve Zahter Karışımlı salata bizleri karşılıyor.Birbiriyle uyum içerisinde olan bu meyve ve bitkiyi bir arada kullanıp hafif ,farklı bir salata yaratmışlar .Yanında gül suyu ikramları yemeğe başlamadan önce, midemizi dinlendiriyor.Bu arada bilmeyenler için zahter bitkisi oldukça yararlı detoks niyetine tüketebileceğiniz bir bitkidir.
Hemen ardından en başta fotoğrafı bulunan''fıstıklı humus '' getiriliyor soğumadan tüketmemiz konusunda uyarılıyoruz.

Hatay'ın en meşhur yemeklerinden Nar Ekşili ''Oruk Haşlama'' asıl adı ''İçli Köfte'' Hataylılar içli köfteye ''oruk'' derlermiş.

Zırh kıyma Antakya baharatları ve metre kebabı

İşte nefeslerimizi tuttuğumuz o an gecenin en büyük süprizi ''deveci tuzda tavuk'' ve yanında ''cerra kebabı'' alevler içinde gelen tavuğu yanımızda kırararak servise hazır bir hale getirdiler aynı şey cerre kebabı içinde geçerli burada tam olarak kendi adıma büyülendiğimi söyleyebilirim.


Deveci Tuzda tavuğun kırılmış hali

                        En son olarak tuzda tavuğun iç pilavı görüntüsü burada yapılışından bahsetmek isterim tavuğun iç kısmı iç pilavı ve özel baharatlarla dolduruluyor %100 kaya tuzu ile kapatılarak hazırlanıp odun fırında 2 saat pişiriliyor.


Cerre Kebabı : Kuzu eti ve baharatlar,soğan,sarımsak ve özel sosların toprak testilerde odun fırınında 2 saat pişirilmesiyle ortaya çıkan lezzet.


Tatlılar kısmına geçtiğimizde alevler içinde getirilen yanında kazanda şerbet bulunan hatay künefesi göz kamaştıran bir sunumla ikram edildi.
Kireçte Kabak


Hatay Kömbesi


Belluriye Tatlısı; Süt ile yoğrulmuş özel teli ve bol fıstık ile sunulan tatlıya kaymak ve dondurma ekleyerek özel bir tat ortaya çıkarmışlar görünüşü de mükemmel.

O kadar çok şey yedik ki eminim daha yazamadığım birçok şey kaldı diğer lezzetleri tanımak için mekanın instagram sitesini özellikle takip etmenizi öneririm.Afiyet olsun.


  • Son olarak davetimi geri çevirmeyip etkinliğe katılan bütün blogger&guru ve kanguru arkadaşlarıma,ilgisini üzerimizden eksik etmeyen, gönlü güzel arkadaşım Barış Deveci'ye teşekkür ederim.
Akdeniz Hatay Sofrası
Adres: İskender Paşa Mh., Ahmediye Cd No:44, Fatih

1 yorum:

  1. keyifli paylaşımınız için teşekkürler. özellikle içli köftede gözümüz kalmadı diyemem :)

    YanıtlaSil